Reluxa

 

blank

A reluxa az egyik legrégebben elterjedt árnyékoló eszköz. Hosszú ideje tartó piacvezető szerepének oka, hogy mindig lépést tudott tartani az igények fejlődésével és folyamatos megújulásokon ment keresztül. Az elmúlt évek alatt a reluxa számos új változata jelent meg a piacon. Az eredeti 25 mm-es alumínium reluxa mellet már a fa reluxa is megjelent.  A tökéletes lamella záródásnak köszönhetően jól sötétíti a helyiséget. Főbb felhasználási területei a hagyományos ablakokra szerelhető.  Kifejezetten ajánlott számítógép háta mögött található ablakok árnyékolására, mivel az erős napsugárzást kiszűri, mégis elegendő fény jut be a munkához.

A leginkább elterjedt árnyékoló. Elsődleges előnye a kedvező ára. További előnyös tulajdonságai a következők: kiváló árnyékoló hatású, amely a lamellák tökéletes záródásának köszönhető tökéletesen színtartó választható lamella szélességek 16 és 25 mm.

blank

Ablak szárnyra szereléskor:

A felső sín magasságában fúrjuk ki az ablakkeretet az univerzális fém konzolok részére. Rögzítsük rá csavarral. Ezen konzol mozgatható, ráhúzó, fém fülével erősítsük rá (a fém fül ráfordításával) a belehelyezett reluxa karnist. Jelöljük ki a leengedett állapotú reluxához megfelelő magasságban a zsinórrögzítő helyét. Feszített kivitel esetén az alsó rögzítő pontok helyét is fúrjuk fel leengedett állapotú reluxánál. A feszítőkhöz felkötözéssel rögzítsük a feszítő zsinórokat.

Két ablak közé szereléskor:

A felső sín magasságában fúrjuk ki az ablakkeretet a flexibilis forgatótengely és a zsinór részére. Helyezzük be a flexibilis átvezetőt és rajt keresztül a forgatótengelyt csatlakoztassuk a vezetősínhez, amit ezután felerősíthetünk. Jelöljük ki a leengedett állapotú reluxához megfelelő magasságban a zsinórrögzítő helyét és forgassuk fel.

Kezelése:

Rendkívül egyszerű. A lamellák forgatása az átlátszó műanyag vagy hajlékony tengellyel történik míg a reluxa felhúzva vagy leengedve az automata zsinórrögzítővel bármilyen helyzetben rögzíthető. A reluxák felhúzása és leeresztése előtt ügyeljünk arra, hogy a lamellák nyitva legyenek! A biztonságosan és szilárdan rögzített reluxa zsinórját a függőleges nyugalmi helyzetéből oldalirányban elmozdítjuk, majd kissé lefelé meghúzva oldjuk az önzáró reteszelő hengert és az alumíniumlamellák leereszthetőek vagy felhúzhatók. A kívánt magasságban a zsinórzatot függőleges helyzetbe hozva az automata rögzíti a reluxát.

Feszített reluxa:

Bukó-nyíló és ferdesíkú ablakok árnyékolására alkalmas, mivel a lamellák szélén lévő feszítő zsinórok és konzolok biztosítják, hogy a reluxa az ablak bármely helyzetében az üveg síkját kövesse.

Karbantartása:

Nem igényelnek a reluxák karbantartást, mivel a korszerű acél-alumínium-műanyag konstrukció minden alkatrésze hosszú élettartamú, illetve színtartó porlakk bevonattal védett.

Tisztítása:

Megkönnyíti az alkatrészek égetett, sima felülete. A lamellák portalanítást célszerű a lakás többi részéhez hasonló gyakorisággal elvégezni, száraz vagy enyhén nedves, puha anyaggal vagy speciális puha kefével. Ha a reluxa nagyon bepiszkolódna, akkor enyhe háztartási tisztítószerrel lemosható.

Minőség, garancia:

A reluxa alkatrészeinek kiváló minősége és a gondos gyártástechnológia termékeink hosszú, hibátlan működését garantálják. Az átlagos élettartama rendeltetésszerű használat mellett 10 év. Elöregedés után a zsinór és a létrázat cseréjével korszerűsíthető és állítható vissza az eredeti állapotába.

Reluxa fajtái:

 • Alumínium 25 mm-es
 • Fa 50 mm-es esztétikus fa karnis takaróval, zsinóros mozgatással
 • Desing reluxa mely esetében a karnis egy lapos design karnis, felfeküdve a teljes ablak felületre, így nem áll el az ablaktól a lamellázat, az üvegező lécek közé, az üveg elé esik közevetlen a lamella
 • Feszített reluxa az ablakon alsó rögzítése történik, így buktatott állású ablak esetén (esetleg tető ablak esetén) nem lóg be a térbe.
 • Tessauer ablakok esetében (csak alumínium lamellás kivitelben, hagyományos reluxa esetén lehetsgéges) a duplafalú üveg között 4 cm-es rés található, ami elegendő helyet biztosít ahhoz, hogy a oda lehessen felszerelni. Előnye, hogy a reluxa ebben az esetben nincs kitéve az időjárás viszontagságainak, nem porosodik, koszosodik és sérül, mint az ablakon kívül elhelyezett reluxák.

Reluxa kezelési módok:

 • hagyományos bowdenes, zsinórfelhúzásos reluxa
 • plexiből készült üvegpálcával működtethető változat
 • normál műanyag bevonatú fehér pálcás rögzítés
 • gyöngyláncos kivitel (csak design reluxa esetén lehetséges, normál reluxa esetén nem kivitelezhető)

Reluxa színek:

 • lamellák színe: STÍN színlistája alapján, 127 színből választható.
 • karnis: 19×25 mm karnisrendszert alkalmazzuk: mely az alábbi alapszínekben kapható:
 • fehér
 • barna
 • ezüst
 • egyedi kívánságra RAL színre festett kivitelben